Probleem: Windows 10 loopt vast bij grote hoeveelheden netwerkverkeer

Tijdens het uitwisselen van grote hoeveelheden data over het netwerk/internet loopt de computer vast. In sommige gevallen reageert de computer niet op muisbewegingen of toetsaanslagen, zoals bijvoorbeeld te zien is aan het NumLock-lampje wat blijft branden als je deze uitdrukt op je toetsenbord.

Als je voor de vastloper Taakbeheer hebt geopend, zie je een spike naar 100% RAM-gebruik en/of HDD-gebruik, waarna het scherm bevriest.

Dit is een veelvoorkomend probleem met computers van voor +/- 2016 die gebruikt worden met Windows 10. In dit document wordt uitgelegd over welke problemen dit document gaat, wat de technische achtergrond ervan is en wat je eraan kunt doen om het probleem op te lossen.

In de netwerkaansluitingen van veel computers wordt gebruik gemaakt van een methode die offloading heet. Kort gezegd komt dit erop neer dat sommige berekeningen die nodig zijn om internet over een kabel te sturen niet door de computer worden gedaan, maar door de chip bij je netwerkaansluiting1). Zo blijft er meer rekenkracht over voor je computerprogramma's.

In de praktijk wil dit goedbedoelde concept echter bij oudere systemen wel eens voor problemen zorgen. Niet elke netwerkchip is goed uitgerust om deze offloading aan te kunnen, en dat kan zich manifesteren in het bevriezen van het systeem. Hieronder staat in de troubleshooter uitgelegd wat je kunt doen om deze offloading uit te schakelen, en daarmee dit probleem op te lossen.

1. Zorg ervoor dat je bent ingelogd met een Administrator-account, en volg alle stappen op deze pagina met diezelfde account.
  2. Installeer de laatste updates voor Windows via Windows Update, en herstart de pc waar nodig.
  3. Installeer nieuwe drivers voor je computer en/of netwerk-interface indien deze beschikbaar zijn.
  4. Check of er geen bijzondere drivers 'inhaken' op je netwerkverbinding en/of je harde schijven. Stablebit Scanner zorgt in sommige unieke gevallen bijvoorbeeld voor 100% schijfactiviteit, dan kan je computer niets anders meer doen.

Zonder toegang tot je computer kun je natuurlijk niets doen. Daarom moeten we er eerst voor zorgen dat Windows een zogenaamde “Screen Refresh” uitvoert. Je forceert hiermee om opnieuw naar beeldschermen te zoeken, zelfs als het systeem met iets anders bezig is.

Druk op je toetsenbord de volgende toetsen tegelijk in: Windows-toets + Ctrl + Shift + B2). Houd deze toetsen vast tot je je scherm(en) ziet flikkeren of een geluidseffect uit je speaker hebt gehoord. Kort nadat dit gebeurd is zou je je muis weer moeten kunnen bewegen, en komt het systeem langzaam weer op gang. (Geef het maximaal 5 minuten.)

• Gelukt? Ga door met stap 2.
  • Niet gelukt? Zet je computer dan uit door de stroom eraf te halen, start deze opnieuw op zonder aangesloten netwerk en ga door met stap 2.

Klik met je rechtermuisknop op het Start-menu. Er klapt nu een menu uit wat je misschien nog nooit gezien hebt, met opties zoals Apps en onderdelen, Energiebeheer en Logboeken. Iets verderop staat Apparaatbeheer; klik daarop.

Je krijgt nu een lijst zoals rechts te zien, met daarop alle tientallen onderdelen die in jouw computer zitten, of ermee verbonden zijn. Een van de kopjes is Netwerkadapters; dubbelklik erop om de lijst van adapters uit te vouwen.

Het kan zijn dat er slechts 1 of 2 adapters in deze lijst zijn, het kunnen er ook 9 zijn. Het hangt erg af van de soorten netwerken waar je computer mee kan verbinden, en welke computerprogramma's je gebruikt. Probeer een adapter of controller te vinden met het merk van jouw computer, of de naam van bekende fabrikanten zoals Intel, AMD, Realtek, Foxconn, Marvell of Sitecom.

Dubbelklik op de naam van de adapter/controller waarvan jij denkt dat het de juiste is. Je krijgt nu het eigenschappenscherm van dit apparaat te zien, zoals links.

:!: BELANGRIJK: soms staat hier in het scherm een knopje met Eigenschappen aanpassen of iets in die trant, met een gekleurd schildje erbij. Klik hierop als deze knop er is; anders werken de volgende stappen niet.

Aan de bovenkant van het scherm lopen een aantal 'tabs', zoals bijvoorbeeld Algemeen, Stuurprogramma, Details en Energiebeheer. Zoek naar een tabje wat Geavanceerd heet en klik hierop.

Je krijgt dan een scherm te zien wat zal lijken op wat je hier rechts ziet. Dit scherm zullen we gebruiken om het probleem op te lossen.

Volg deze stappen:

1. Zoek in de linkerlijst naar een optie met het woord offload erin, en klik op die optie.
  2. Kies aan de rechterkant bij Waarde voor Uitgeschakeld.
  3. Herhaal stappen 1 en 2 totdat je alle offload-waarden hebt uitgeschakeld.
  4. Klik op OK om de instellingen toe te passen, en sluit Apparaatbeheer met het kruisje aan de rechterbovenkant van het scherm.

De netwerk- en/of internetverbinding van je computer zal kort worden onderbroken, waarna de instellingen zijn opgeslagen. Herstart voor de zekerheid de computer zodat ook alle Windows-instellingen juist worden aangepast.

1) Offloading - Wireshark, 30 oktober 2013.
This website uses cookies. By using the website, you agree with storing cookies on your computer. Also you acknowledge that you have read and understand our Privacy Policy. If you do not agree leave the website.More information about cookies
  • knowledgebase/it/windows/10/troubleshooters/hang_on_network_activity.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/02/11 15:17