Problemen met schermhelderheid op laptops met Windows 10

Mensen die voor het uitkomen van Windows 10 een laptop hebben gekocht, zullen in sommige gevallen tegen problemen aanlopen met de schermhelderheid na een upgrade naar Windows 10. Het scherm dimt niet (volledig), de backlight van het beeldscherm schakelt niet uit als het scherm door Windows wordt uitgezet, of andere soortgelijke problemen.

In sommige gevallen is dit te verklaren door een feature in Intel-graphics van veel laptops. Door middel van het aanpassen van een instelling in het Windows-register of het op een bepaalde manier installeren van de Intel-driver kun je Windows 10 weer controle laten krijgen over jouw beeldscherm.

Het volgen van deze stappen is geheel op eigen risico.
Onderstaande stappen zijn getest op een Lenovo Z580 uit 2012. Het kan zijn dat jouw systeem niet, anders of slecht reageert op deze tactieken. Maak daarom altijd een back-up van al je data voor je deze stappen probeert.

De Intel Integrated Graphics-driver slaat instellingen voor zichzelf op in het Windows-register. Door de registersleutel FeatureTestControl te manipuleren kun je bepaalde features in- en uitschakelen waar je via de Instellingen-app van Windows niet meer bij kunt komen.1)2)

Probeer de volgende stappen3) op een Administrator-account in Windows om dit probleem te verhelpen:

1. Druk op Win + R.4)
  2. Typ regedit, druk op enter en accepteer de administratorrechten.
  3. Druk op F3, voer FeatureTestControl in als zoekopdracht en klik op Volgende zoeken.
  4. Klik met je rechtermuisknop op de gevonden registersleutel, en klik op Aanpassen.
  5. Vervang de waarde die er staat met FFFF.
  6. Herstart de computer.

Indien je niet in het Windows-register wilt komen of indien bovenstaande stap niet werkt, kun je de volgende stappen5) proberen:

1. Download de Intel-videodrivers voor jouw laptop van de website van het laptopmerk
  2. Pak de driver uit, maar installeer deze niet
  3. Ga naar C:\Drivers\Intel Video Driver\<versie>
  4. Dubbelklik op setup.exe, accepteer de administratorrechten en voer de installatie uit
  5. Herstart de computer
This website uses cookies. By using the website, you agree with storing cookies on your computer. Also you acknowledge that you have read and understand our Privacy Policy. If you do not agree leave the website.More information about cookies
  • knowledgebase/it/windows/10/troubleshooters/laptop_screen_brightness.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/02/20 16:23