DaVinci Resolve installeren op Linux

< Alle onderwerpen

In deze guide wordt uitgelegd hoe je DaVinci Resolve kunt installeren op gangbare Linux-distributies die gebaseerd zijn op Debian, zoals Ubuntu en Linux Mint.

Systeemvereisten

DaVinci Resolve vereist toegang tot een discrete GPU. Integrated graphics van processoren worden niet ondersteund.
Het is belangrijk om drivers van de GPU-fabrikant te gebruiken i.p.v. standaarddrivers voor Linux, omdat alleen fabrikantdrivers de benodigde rechtstreekse toegang kunnen bieden. In distributies zoals Debian, Ubuntu en Linux Mint is het installeren van Nvidia-drivers gemakkelijk; GPU’s van dit merk liggen dan ook voor de hand voor gebruik met DaVinci Resolve op Linux.

Stap 1: downloaden van de software

DaVinci Resolve is te downloaden vanaf de productpagina op de site van Blackmagic Design: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/.
Let goed op dat je de Linux-download kiest.

Na downloaden van het zip-bestand (~1,5 GB) kun je deze uitpakken naar een plek naar keuze. Let op: dit is alleen een installatiebestand, het is niet de applicatie zelf.

Stap 2: installatie

Dubbelklik op het installatiebestand (bijv. DaVinci_Resolve_16.1.2_Linux.run) in de uitgepakte map.
Er verschijnt een installatiewizard. Volg de stappen om DaVinci Resolve te installeren.

Gebeurt er niets? Dan is het bestand niet ingesteld als uitvoerbaar. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door de Terminal te openen en het volgende te doen:

1. Navigeer naar de map waar het installatiebestand staat:
    cd /home/daan/Downloads
  2. Herstel de uitvoerrechten voor het bestand:
    chmod +x ./DaVinci_Resolve_16.1.2_Linux.run
  3. Sluit de terminal, en dubbelklik op het bestand om de installatie te starten.

Stap 3: installeren van dependencies

De installatiewizard van DaVinci Resolve installeert alleen het programma zelf. Op Linux is het de bedoeling dat je zelf voor de benodigde externe bibliotheken zorgt.

Recente Debian-gebaseerde Linuxdistributies zoals Ubuntu en Linux Mint zijn redelijk compleet, maar missen vaak nog de OpenCL-bibliotheek.
Deze kan gemakkelijk worden geïnstalleerd met dit terminalcommando: sudo apt install ocl-icd-opencl-dev.

Hierna kun je proberen DaVinci Resolve te starten via de normale manieren (de knop op je bureaublad, of de knop in je Startmenu).
Start het niet? Voer het commando /opt/resolve/bin/resolve dan uit in de Terminal; Resolve zal daar eventuele foutmeldingen tonen tijdens het starten.