Grote SQL-import doen in phpMyAdmin

< Alle onderwerpen

Stel: je wilt een grote WordPress-website verhuizen tussen twee hostingmaatschappijen. De database is vele honderden megabytes groot, terwijl phpMyAdmin in de standaardconfiguratie slechts enkele MB’s accepteert. Er zijn dan een aantal mogelijkheden om de import alsnog te laten plaatsvinden.

Belangrijk: bereid je export goed voor

Grote SQL-exports zijn bijzondere beestjes. Daarom is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.

• Gebruik alleen UTF-8
    Dit is de codepage die in PHP-land veel gebruikt wordt. Zorg er dus voor dat zowel je export als import in deze taal plaatsvindt.
  • Exporteer 1 database per keer
    Het spreekt voor zich, maar toch: elk ‘kopje’ links in phpMyAdmin is een aparte database. Het is verraderlijk makkelijk om alle databases tegelijk te exporteren, maar veel importtools verwachten juist 1 database per keer. Bereid je hierop voor, en exporteer elke database die je nodig hebt in een apart bestand.
  • Multi-line (Extended) Inserts uitschakelen
    Kies niet de ‘quick’ export-optie, maar maak een geavanceerde export. Scroll vervolgens naar beneden, tot je het kopje “Data-aanmaakopties” tegenkomt. Zorg ervoor dat bij “Syntax om te gebruiken bij het toevoegen van gegevens” de eerste optie is gekozen. (Zie groen omcirkelde deel in onderstaande afbeelding.)

Optie 1: splits je SQL-export op de webserver

BigDump is een vernuftig PHP-script van Alexey Ozerov, wat je kunt draaien op de webserver waar je je database naartoe wilt verhuizen. Het is een kwestie van de nieuwe databasegegevens invullen in het script, en het script + jouw SQL-export van de oude server uploaden naar een mapje op de nieuwe server. Vervolgens kun je het PHP-script als webpagina laden en het script laten draaien. Het zal in kleine stapjes alle regels van de SQL-export inladen in de database, zodat het niet tegen de limieten van phpMyAdmin aanloopt.

Optie 2: splits je SQL-export zelf

Werkt BigDump niet naar behoren? Je kunt de gratis SQL Dump Splittr van Christian Handorf proberen om je SQL-export op te splitsen in kleinere bestandjes van een grootte die je zelf kunt instellen.