Windows Update-fout 0x80070643 bij installeren KB5034441

< Alle onderwerpen

Als je een Windows Update uit januari 2024 met kenmerk KB5034441 probeert te installeren, kan het zijn dat Windows Update stopt met foutmelding 0x80070643. Dit terwijl andere updates zonder problemen installeren.

De problematische update wil wijzigingen aanbrengen in de Windows Recovery Environment om een veiligheidsprobleem in BitLocker te verhelpen, maar de update crasht als de Recovery Environment te weinig ruimte over heeft.

De update installeert zonder problemen nadat je deze Recovery Environment groter maakt. Microsoft heeft hiervoor een PowerShell-script beschikbaar gesteld. De onderstaande stappen leggen uit hoe je dit script kunt gebruiken.

Benodigde tijd: 10 minuten

1. Maak een backup

Windows zal de indeling van je harde schijf met dit script licht veranderen om ruimte te maken voor de grotere Recovery Environment. Dus: als je belangrijke data (of andere besturingssystemen) op je computer hebt staan, zorg er dan voor dat je hier een goede kopie van opzij hebt gezet.

2. Download het WinRE resize-script

Bovenstaande link is een rechtstreekse kopie van de scripttekst, opgeslagen als een bestandje zodat je deze gemakkelijk kunt downloaden en gebruiken.
    Als je het script liever zelf van de bron haalt en opslaat, kun je de scripttekst van deze Microsoft-pagina kopiëren, in een nieuw Kladblok-bestandje plakken en opslaan als een .ps1-bestand.

3. Maak een map waar het script in kan werken

Het script wil een kopie van de oude Recovery Environment opslaan voordat het wijzigingen aanbrengt. Dus: maak daar een mapje voor. Dat kan bijvoorbeeld op dezelfde plek als waar je het script hebt opgeslagen.

4. Please, please, please: herstart je computer

Sla deze stap niet over, doe het nu. Windows wil graag dingen doen op je harde schijf, en de auteurs van het script waarschuwen dat er dingen mis kunnen gaan als het script gestart wordt terwijl Windows lekker z’n ding aan het doen is. Niet herstarten kan betekenen dat het script je harde schijf herformatteert terwijl zo’n operatie gaande is, wat dataverlies kan opleveren.

Ik zie je doorscrollen.

Stop met scrollen, herstart je computer.

5. Open PowerShell met Administrator-rechten

Klik met je rechtermuisknop op het Startmenu, en kies “Windows PowerShell (Admin)”. Kies voor “Ja” als gevraagd wordt of deze app aanpassingen mag maken aan je pc.

6. Navigeer naar de map waar je het script hebt opgeslagen

Typ cd <location> om naar de map te navigeren, bijvoorbeeld:
    cd C:\Users\Daan\Downloads
    Druk dan op Enter, en je zou het pad moeten zien verschijnen voor de knipperende cursor.

7. Deblokkeer het script

Omdat je het script van internet gedownload hebt zal PowerShell het niet automatisch vertrouwen. Om dit te verhelpen kun je het volgende typen:
    Unblock-File -Path .\windows10-RE-resize.ps1
    en druk dan op Enter. Als het is gelukt zie je dat PowerShell naar een nieuwe regel springt zonder foutmeldingen.

8. Sta tijdelijk het uitvoeren van scripts toe voor deze PowerShell-sessie

PowerShell staat normaal gesproken niet toe dat je scripts uitvoert. Om dat voor deze sessie (lees: tot je dit venster sluit) toe te staan kun je het volgende typen:
    Set-ExecutionPolicy -Scope Process -ExecutionPolicy Bypass
    en druk op Enter, druk vervolgens op Y voor Yes wanneer een vraag gesteld wordt, en druk nogmaals op Enter.

9. Voer het script uit

Dit is simpel: typ een punt, een backslash, de bestandsnaam, en druk op Enter.
    Bijvoorbeeld:
    .\windows10RE-resize.ps1

10. Volg de stappen in het script

Het script zal je vragen naar een backup location. Dit is waar je het pad naar de map uit Stap 3 invult. Je hoeft het pad niet tussen aanhalingstekens te zetten, zelfs als er spaties in het pad zitten. Dus dit is een prima pad om rechtstreeks in te vullen:
    C:\Users\Daan Berg\Downloads\Win RE Backup

11. Nadat het script klaar is: Herstart de pc en draai Windows Update

Herstart de computer, ga vervolgens naar Windows Update om KB5034441 te installeren. Als alles goed is gegaan zou dit nu zonder problemen moeten lukken.