Printen in Chrome OS

< Alle onderwerpen

Afdrukken in Chrome OS kan op drie manieren: met Google Cloud Print, met een app van de fabrikant of door handmatige installatie indien de printer CUPS ondersteunt.

Hieronder staat uiteengezet op welke manieren je printers kunt installeren en gebruiken in Chrome OS.

Zonder Google Cloud Print

Optie 1: App van fabrikant

Dit is de door Maar dan Anders aanbevolen methode indien de printer geen Google Cloud Print ondersteunt.

Chrome OS draait Android-apps. Dit zijn dezelfde soort apps als die je bijvoorbeeld zou gebruiken op een Samsung-tablet of -telefoon. Er zijn dus veel apps beschikbaar die Chrome OS kan ‘gebruiken’ om jouw printer te laten werken.

De volgende fabrikanten hebben een print-app voor Android:

Optie 2: Printen via CUPS

Als je printer geen Google Cloud Print ondersteunt, kun je proberen deze op je Chromebook te installeren met CUPS. Dit zit standaard geïnstalleerd in Chrome OS.

1. Ga naar Instellingen
  2. Klik op “Beheren” onder het kopje “Printers”.
  3. Vul een herkenbare naam voor de printer in, en voer het IP-adres of de hostname van de printer in. Vergeet tot slot niet het juiste protocol te kiezen, en de queue-definitie indien dit nodig is.
  4. Indien Chrome OS de printer niet automatisch kan installeren, verschijnt een scherm waarin je je printer handmatig kunt opzoeken.

Met Google Cloud Print

Let op: Google Cloud Print wordt opgeheven.

Onderstaande aanbevelingen zijn verouderd, en zullen per 31 december 2020 niet meer werken. Lees hier meer over de opheffing en alternatieve oplossingen.

GCP is de door Google aanbevolen methode om printers te gebruiken in Chrome OS. Dit omdat GCP dezelfde principes gebruikt als de rest van het Google-ecosysteem; dit maakt het makkelijk om printers toegankelijk te maken voor mensen die daar toegang toe nodig hebben, terwijl anderen er dan helemaal geen toegang toe kunnen krijgen.

Optie 1: een printer met GCP

De beste manier om gebruik te maken van Google Cloud Print, is om een printer te kiezen die al Google Cloud Print ondersteunt. Indien je printer dit ondersteunt, kun je Google Cloud Print activeren via de instellingen van de printer. Hiervoor kun je de handleiding van de printer raadplegen.

Optie 2: Extra computer gebruiken als printserver

Als je graag een printer wilt gebruiken die Google Cloud Print niet ondersteunt, kun je deze koppelen aan een Windows-, Apple- of Linux-computer die de Google Cloud Print-functionaliteit voor de printer zal draaien. Dit betekent dat de printer aan de computer gekoppeld zal moeten zijn (via USB of netwerk) en altijd aan zal moeten staan op het moment dat mensen toegang nodig hebben tot de printer.

Vervolgens kun je op de betreffende computer Google Chrome installeren, en deze stappen volgen om de Google Cloud Print-server te activeren:

1. Installeer de printer op de printserver-computer volgens de stappen in de handleiding van de printerfabrikant.
  2. Open Chrome Chrome.
  3. Typ chrome://devices en druk op Enter.
  4. Klik bij ‘Klassieke printers’ op Printers toevoegen.
  5. Selecteer in het gedeelte ‘Printers om te registreren’ de printer die u wilt delen en klik vervolgens op Printer(s) toevoegen.
  6. Als u wilt controleren of uw printer is toegevoegd, klikt u op Je printers beheren.