Symlinks in Synology DSM

< Alle onderwerpen

Een symbolic link (“symlink”) is een manier om te verwijzen naar een bestand op een andere plek. In Windows ken je dit principe als de ‘snelkoppeling’. Op een NAS is het handig om symlinks te gebruiken als je bijvoorbeeld een webserver draait op de NAS; je kunt dan naar bestanden verwijzen op andere shares zonder de bestanden ook in je webservermap te hoeven plaatsen. Hieronder lees je hoe je symlinks kunt aanmaken en verwijderen in Synology DSM.

Voorbereiding

• Zorg ervoor dat je NAS een vast IP-adres heeft in je netwerk.
  • Zorg ervoor dat je toegang hebt tot een administratoraccount op de NAS.
  • Zorg ervoor dat de map waar je een symlink in plaatst niet wordt geïndexeerd of wordt meegenomen in een backup, bijvoorbeeld door de Global Search– of Mediaserver-apps. Een symlink is door de NAS niet goed te onderscheiden van een echte map, waardoor tijdens het indexeren een oneindige cirkel kan ontstaan.
  • Zorg ervoor dat SSH-toegang is ingeschakeld.
  • Zorg ervoor dat de NAS symlinks toestaat en weergeeft in Windows Verkenner.
    • Ga in de webinterface van je NAS naar Configuratiescherm > Bestandservices > SMB > Geavanceerde instellingen.
    • Vink de opties Symbolische koppelingen in gedeelde mappen toestaan en Symbolische koppelingen over gedeelde mappen toestaan aan, en klik onderaan het scherm op Toepassen.
    • Klik onderaan het scherm op Toepassen om de instellingen op te slaan.

Bron: Synology Forum

1. Maak verbinding met je NAS via SSH d.m.v. het vaste IP-adres. Op Windows kan dit bijvoorbeeld met het gratis programma PuTTY.
  2. Log in met een administratoraccount.
  3. Als je een commandoregel ziet, typ je sudo -i. Typ nu opnieuw je wachtwoord.
  4. Als het goed is zie je nu een nieuwe commandoregel, beginnend met root@<naam_van_NAS>:~#. Dit betekent dat je bent ingelogd als superuser.
  5. Navigeer naar de map waar je een symlink wilt plaatsen. (De map waarvandaan je naar de echte map wilt gaan, dus.)
    cd /volume1/Startmap
  6. Laten we vanuit deze map een koppeling maken naar ”/volume1/music”, en laten we deze koppeling ”Mijn muziek” noemen. Dat doe je zo:
    ln -s "/volume1/music" "Mijn muziek"
  7. Controleren of alles goed is gegaan? Typ ls -l om te zien of je symlink erbij staat, en of deze naar de juiste plek gaat.
  8. Alles in orde? Sluit je SSH-verbinding dan af door exit te typen.
    Iets niet in orde? Verwijder dan de symlink en maak een nieuwe aan.

Bron: LinOxide

1. Maak verbinding met je NAS via SSH d.m.v. het vaste IP-adres. Op Windows kan dit bijvoorbeeld met het gratis programma PuTTY.
  2. Log in met een administrator-account.
  3. Als je een commandoregel ziet, typ je sudo -i. Typ nu opnieuw je wachtwoord.
  4. Als het goed is zie je nu een nieuwe commandoregel, beginnend met root@<naam_van_NAS>:~#. Dit betekent dat je bent ingelogd als superuser.
  5. Navigeer naar de map waar de te verwijderen symlink staat.
    cd /volume1/Startmap
  6. Heet je symlink Mijn muziek? Dan verwijder je deze zo:
    rm “Mijn muziek”
  7. Alles in orde? Sluit je SSH-verbinding dan af door exit te typen.