Ik spreek bijna nooit meer een telemarketeer

Telemarketeers. Elke kleine ondernemer huivert van dat woord, want: vrijwel elke ondernemer staat met z’n telefoonnummer online of in een telefoongids, en is daarmee makkelijk gevonden. Ook ik ben een kleine ondernemer, dus lieten de verkoopkameraden mijn broekzak met flinke regelmaat trillen.

Lieten. Want ik heb er iets aan gedaan.

Ik ben niet tegen sales

Het zal je misschien enigszins verbazen, maar ik zie nut in verkoop. Ik heb nota bene een aantal maanden een salesproject van een grote Nederlandse internet- en telefoonprovider ondersteund op het gebied van workforce management.
Maar er zijn verschillende soorten verkoop. Die provider werkte alleen met inbound sales, dat wil zeggen: ‘je kunt ons bellen als je een abonnement wilt kopen of wijzigen, that’s it’. Er zijn ook andere bedrijven, die aan cold outbound calling doen; gewoon rondbellen en kijken wie het wil hebben. En dát is de (shady) vorm die veel ondernemers tegen de borst stoot.

Sinds ongeveer een jaar lijken agressieve telemarketeers mijn bedrijfsnummer helemaal te hebben gevonden. Elke dag werd ik meermaals gebeld met aanbiedingen voor energie, investeringsprojecten en vastgoed. Best schattig, ware het niet dat ik nog op de zolderkamer bij mijn ouders woon. Zó vermogend ben ik dus ook weer niet.

Naast mijn eenmanszaak werk ik full-time, en niet altijd tijdens kantoortijden. Daarom kwam het vaak voor dat ik in de baas z’n tijd werd gebeld door iemand die even de aanbieding van de eeuw kwam aanprijzen.
Dat vond ik geen goede zaak, dus besloot ik er wat op te bedenken.

Goed verhaal, lekker kort

In het plaatje zie je de oproepenlijst van mijn bedrijfstelefoon. Dit beeld zal herkenbaar zijn voor een hoop zzp’ers en andere mensen met een KvK-nummer.

Zoals je ziet wordt er vaak meermaals gebeld vanaf hetzelfde nummer, of vanaf een nummer waarbij alleen de laatste cijfers verschillen. Dit duidt erop dat een select groepje bedrijven enorm hard aan het robocallen is naar mijn nummer.
Dat wil zeggen: ze bellen herhaaldelijk een grote lijst met nummers af, en als iemand opneemt wordt een medewerker aan het gesprek verbonden.

Zoals je hierboven ook ziet, is dat de gesprekken vaak van korte duur zijn. Dit heeft een aantal oorzaken:

  1. Verdachte telefoonnummers worden omgeleid naar een bandje, en krijgen niet de keuze om mij te spreken.
  2. Ik heb een keuzemenu op mijn telefoonnummer.
  3. Robodialing-software kan slecht overweg met keuzemenu’s.
  4. Mijn keuzemenu is verkoper-onvriendelijk.

Laten we eens inzoomen op dat laatste punt.

Bedankt voor je geduld

Het kan voorkomen dat iemand mijn bedrijfsnummer ‘met de hand’ belt, dus niet vanuit een geautomatiseerd systeem. Je krijgt bij mij dan een keuzemenu met twee opties: ‘klanten en nieuwe klanten’, en ‘mensen die iets willen verkopen’.
Opmerkelijk genoeg blijken verkopers hier redelijk eerlijk in hun keuze; zo’n 75% van de salesagenten die naar mij bellen kiest netjes voor optie 2. Ze horen vervolgens een korte uitleg dat ik niet zit te wachten op telefonische verkoop, en dat doorgaan ‘op eigen risico’ is.

Benieuwd naar hoe die ervaring is?
Ik heb de telefoon opgepakt en als verkoper naar mijn bedrijf gebeld.

Tip 1: it only gets better.
Tip 2: misschien niet luisteren met oortjes in.

Het mooie aan dit mechanisme is dat je soms ziet dat mensen minutenlang blijven hangen. Daardoor gebeuren een aantal dingen:

  1. De medewerker is in die tijd niet bezig om mij alsnog te spreken te krijgen.
  2. De medewerker is in die tijd niet bezig om andere mensen te bellen.
  3. Het salesbedrijf werkt een klein beetje minder efficient. (De impact is nog geen deuk in een pakje boter, maar de gedachte is leuk.)

En die andere 25%?

Inderdaad, sommige verkopers besluiten toch voor optie 1 te kiezen, en ja: dan kom je bij mij uit.
Als ik de tijd heb zal ik je netjes te woord staan, en aangeven dat de afdeling inkoop zich op optie 2 bevindt. “Nee, sorry, ik kan niet doorverbinden. Fijne dag nog!”

Is het een beetje onaardig? Ja.

Is het onethisch? Nee.

In het eerste half jaar van 2019 ontving toezichthouder ACM zo’n 25.000 klachten over agressieve en misleidende verkooppraktijken bij energiecontracten, waarvan het leeuwendeel bestond uit telemarketing.
Het is zelfs zover uit de hand gelopen dat staatssecretaris Mona Keijzer in maart van dit jaar een wetsvoorstel heeft gedaan tot het wijzigen van de Telecommunicatiewet. Zij stelt voor dat o.a. bedrijven en goede doelen straks vooraf duidelijke toestemming moeten hebben van mensen, voordat het bedrijf hen mag benaderen met verkooppraatjes.

Je moet als branche iets wel heel erg hebben verneuqt als je tijdens de coronacrisis een staatssecretaris in je nek krijgt. Just sayin’.

Wat doe je met dit talent?

Nou, als jij ondernemer bent en je hebt toevallig een VoIP-provider of telefooncentrale (of je wilt er een), dan wil ik dit best bij je komen regelen. Ik gun jou namelijk dezelfde rust als ik! 😉

Contact is makkelijk via deze pagina.

2 gedachten over “Ik spreek bijna nooit meer een telemarketeer”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.