Nvidia GeForce 320M buiten macOS gebruiken

< Alle onderwerpen

8 oktober 2023: Dit artikel is bijgewerkt om te linken naar instructies voor het installeren van de driver op nieuwe Linux-kernels. Deze bieden namelijk niet meer out-of-the-box ondersteuning voor deze verouderde driver.

Sommige Apple-systemen, zoals de mid-2010 Mac Mini, gebruiken een NVIDIA GeForce 320M graphics chipset voor video-output.

Dit werkt prima in macOS, maar niet in andere besturingssystemen. Apple’s Bootcamp-drivers werken niet op Windows-versies nieuwer dan XP.
NVIDIA maakte zelf nog lange tijd up-to-date drivers voor deze chipset, maar als je deze probeert te installeren crasht de installatie of zelfs het hele systeem.

Dit heeft te maken met een afwijkende UEFI-implementatie door Apple. De NVIDIA-driver verwacht dat de chipset een PCI-E bus master is, maar Apple’s EFI-implementatie doet dit niet en laat macOS dit regelen. Dit betekent dat de driver er op Windows vanuit gaat dat de chipset in een ander gedeelte van het geheugen actief is, waardoor de driver niet functioneert.

Indien je dit wilt verhelpen, kun je de EFI-partitie op je harde schijf aanpassen.

Let op: maak backups en doe dit niet op productie-hardware. Technologie en drivers veranderen razendsnel, waardoor instructies soms niet meer goed werken. Zorg ervoor dat je weet dat je backup in orde is, en dat je deze kunt terugzetten als er iets misgaat.

Linux

Wil je de NVIDIA GeForce 320M-drivers gebruiken op een Debian-gebaseerd systeem? (bijv. Ubuntu / Linux Mint)

1. Volg deze instructies voorzichtig. (Mirror hier)
  2. Volg deze stappen om de legacy nvidia-340 driver te installeren via een PPA.

Windows (alleen EFI)

Er is een oplossing voor Windows 7, 8.1 en 10. Hoewel het proces wat moeilijker is dan op Linux, is het nog steeds te doen.
Volg deze instructies voorzichtig. (Mirror hier)